Розкриваємо секрети смачного еспресо

Кавомашини для приготування еспресо — панацея для гурманів? Що потрібно для того, щоб зварити «правильний» еспресо?

Для справжніх гурманів еспресо — це безмежний всесвіт смаку та безодня неймовірних відчуттів. Італійці як ніхто розуміються на цьому напої, бо саме вони винайшли його.

З італійської «еспресо» перекладається як «швидкий» — напій, для якого потрібно 5-10 г меленої кави, 30 мл води і до 30 секунд на приготування.

Чи можна зіпсувати еспресо? Так! Якщо не знати його особливостей.

Фактори смаку еспресо: правило «4М»

Дослідження процесу приготування еспресо допомогли італійцям визначити фактори, які мають найбільший вплив на його смак. Так з’явилося правило «4М»:

  • Miscela — сорт, якість, ступінь обсмаження кавових зерен. Зазвичай еспресо готується із суміші добре обсмажених зерен арабіки й робусти. Спалені зерна не використовуються, бо псують смак кави.
  • Macinadosatore — правильно змелені зерна. Оптимальна консистенція змелених кавових зерен при розтиранні схожа на пісок.
  • Macchina — вибір кавомашини для приготування еспресо. З моменту появи першої кавомашини і до сьогодні минуло більше ніж 100 років, а принцип приготування напою не змінився. Змінилися зовнішній вигляд, розміри. Додалися функції, а принцип роботи залишився той самий. Особливості вибору кавомашини розглянемо пізніше. Дочитайте статтю до кінця, аби не пропустити нічого важливого.
  • Mano — кваліфікація баристи. Якщо у вас відсутній навик приготування кави, навіть найкрутіша кавомашина демонструватиме погані результати. Вивчення основ і практика — шлях до приготування найкращого еспресо.

Але не варто ігнорувати інші фактори, які впливають на смак: якість води, матеріал, з якого виготовлений холдер, показники температури й тиску і т. д.

Як правильно вибрати кавомашину для приготування еспресо

  • Справжній еспресо можна приготувати лише в рожковій кавомашині з помпою, яка забезпечує тиск не менше 15 бар. Помпа буває ротаційною і вібраційною. Для домашнього використання підійде обладнання з вібраційною помпою, наприклад SAB Alice. Для комерційного оптимальний вибір — кавомашина з ротаційною помпою, як SAB Jolly 2 gr.
  • Еспресо-машини — напівавтоматичні. Це означає, що вам потрібно буде брати безпосередню участь у процесі приготування кави: від мелення зерен до розливу готового напою.
  • Обираючи кавомашину для приготування еспресо, зверніть увагу на корпус виробу. Оптимальний варіант — металевий з рядом термічних характеристик. Таке обладнання прослужить довше. За ним легко доглядати. Його зовнішній вигляд залишається привабливим навіть у найбільш жорстких умовах експлуатації.
  • Професійна кавомашина має бути обладнана датчиками тиску й  температури. Вони — захист від перегріву.
  • Для двогрупних кавомашин обирайте котел місткістю від 4 л. Для трьохгрупних — від 8 л.
  • Обирайте кавомашину з металевими, а не пластиковими холдерами. 

Як приготувати смачний еспресо

Вибір кавомашини для приготування еспресо позаду. Тепер можна приготувати горнятко смачної кави.

До складу класичного еспресо входять лише 3 інгредієнти:

  • кава (суміш арабіки й робусти) — 7 г;
  • вода — 30 мл;
  • цукор.

Увімкніть кавомашину й дочекайтеся, коли спрацює індикатор готовності. Засипте каву в ріжок. Спресуйте її темпером. Робіть це прямо в холдері. Тепер поставте холдер у кавоварку. Підігрійте чашку до 40 °C і помістіть її в лоток для збору крапель. Готуйте каву 25-30 секунд. Додайте цукор за смаком.

Кінцевий результат — напій з ароматом, у якому вгадуються нотки шоколаду, карамелі та горіхів. Смак еспресо глибокий. Поєднує кислі, гіркі й солодкі нюанси.